Iedereen heeft een thema in zijn of haar leven. Iets wat wat steeds terug komt en door jouw leven heen verweven lijkt. Misschien is dat thema voor jou; veiligheid of erkenning. Voor mij is dat zichtbaarheid. Een groot deel van mijn leven was/is zichtbaar zijn best spannend, maar het wordt gelukkig steeds minder een probleem. Ik vertel je zo meer over hoe dat komt.

Liever stond/sta ik “veilig” aan de zijlijn en vooral niet in het middelpunt. Hoe is dit zo gekomen? Is dit mijn karakter of is dit een mechanisme wat ik heb ontwikkeld om mezelf te beschermen? Ik denk beide.

Mechanisme

Ik ben het mechanisme wat ik heb ontwikkeld om niet zichtbaar te zijn dankbaar, omdat het me heeft geholpen als ik het nodig had. De laatste tijd kom ik er echter steeds vaker achter dat het me nu eerder in de weg zit en me belemmert. 

Er zijn verschillende situaties in mijn leven geweest, die als ik er nu op terug kijk, voor hebben gezorgd dat mijn mechanisme zich heeft ontwikkeld en/of versterkt. Het was mijn onbewuste reactie op de situatie van dat moment, gestuurd door mijn emotie. 

In mijn jeugd bijvoorbeeld heb ik de belemmerende gedachte ontwikkeld dat ik niemand tot last mocht zijn. Ik heb lieve ouders die allebei hun best hebben gedaan om mij te geven wat ik nodig had. Zij waren erg jong toen ik kwam en er was veel spanning en ruzie. Ik verstopte me, en zo was ik niemand tot last en wist ik zeker dat de ruzie niet mijn schuld was. 

Dit is maar 1 voorbeeld, maar er zijn natuurlijk veel meer situaties geweest. Bewuste, en nog veel meer onbewuste. De meeste dingen kan ik me waarschijnlijk niet eens herinneren, maar ze hebben wel meegewerkt aan het gedachtepatroon; “zichtbaar zijn is eng”.

Ademsessie

De ademsessies die ik zelf heb ondergaan, hebben me van aardig wat belemmerende gedachten bewust gemaakt; “Ik weet nog niet genoeg om dit met een ander te delen”… “Het is nog niet goed genoeg”… “Niemand zit op mij te wachten”… Allemaal excuses om maar niet zichtbaar te hoeven zijn, want als je zichtbaar bent dan hebben mensen wellicht een mening over je. Dus, wat hier achter zit is de angst voor oordelen van anderen maar ook de angst voor mijn eigen kracht.

Het mooie van je bewust worden van je belemmerende gedachten is dat je ze kunt omzetten. Mijn ervaring is dat als je deze gedachten onderzoekt, en liefdevolle aandacht geeft aan de emotie die erachter zit, je los kunt laten wat er nodig is. Zo geef je jezelf de kans op een nieuwe ervaring en het vormen van een nieuw gedachtepatroon. Een ademsessie is hierbij heel helpend.

Onderzoeken

Mindfulness leert mij om gedachten van een afstand te bekijken, dus ook de belemmerende gedachten. Als er wat afstand tussen mij en mijn gedachte is, dan kan ik deze veel gemakkelijker onderzoeken. 

Wat mij ook geholpen heeft is dat ik begin van dit jaar een aantal healings van Raymond (Be awareness) heb mogen ontvangen. Ik kwam bij hem met een duidelijke vraag; Help mij om met de juiste energie dit jaar te beginnen en ontspannen zichtbaar te kunnen zijn. Het heeft geholpen… Er veranderde iets in mijn energie en gedachtepatroon. 

Onhandig

Als Mindfulness trainer/ Ademcoach is het op zijn minst gezegd onhandig om niet zichtbaar te willen zijn. Als ik een les of workshop geef zijn er toch zo’n 10 paar ogen op mij gericht en deze mensen hebben dan ook nog een bepaalde verwachting.  Om het nog maar niet over zichtbaar zijn op Social Media te hebben. Wat wel nodig is als je nog maar net je bedrijf bent gestart en wilt dat mensen je kunnen vinden.

Ik ben blij dat er tools zijn waarmee ik met mijn belemmerende overtuigingen aan de slag kan gaan en me zo vrijer voel. 

Ik ben dankbaar dat ik nu weet dat kwetsbaar zijn enorm moedig is.

Ik ga niet meer aan de zijlijn staan. 

Ik heb iets te bieden en dat wil ik delen.

Ik wil zichtbaar zijn!