Ik schrijf deze brief aan de worstelende mannen om mij heen. Ook aan de mannen die ik niet persoonlijk ken.

Wat is er aan de hand? Het lijkt alsof het universum je op een hindernisbaan gooit. Makkelijk heeft plaats gemaakt voor weerstand en je altijd kabbelende rivier van plezier zit nu vol draaikolken. Je bent op een punt in je leven gekomen waar het lijkt of de vanzelfsprekendheid van dingen ophoudt. Opeens is er die verandering, die trigger, die alles op z’n kop zet. Misschien is het je gezondheid, je werkomstandigheden of je financiële situatie. Zoals het altijd ging, lijkt niet meer te werken. Help!…. en nu?

Frustratie

Ik zie je wanhoop en frustratie. Het kost je bakken energie om hiermee te dealen. Je hebt een tijdje geprobeerd om het tij te keren. Nog beter je best doen… nog een tandje bijzetten… nog strenger voor jezelf zijn, maar het levert niets op. De situatie verandert niet en je wordt er moedeloos van. Je bent teleurgesteld…

De meestal zo positieve man is veranderd in een brombeer en ook hierover heb jij een oordeel en voel jij je slecht. Je liefdevolle omgeving verdient dit niet. Je probeert het worstelen zoveel mogelijk bij jezelf te houden. De prijs die je betaalt is hoog. Het geeft veel stress, het put je uit en het kost je je nachtrust. Het is het eerste waar je aan denkt als je wakker wordt en het laatste voordat je in slaap valt. Je hoofd draait overuren. Je bent een gevangene van je gedachten. bent gewend om dingen in je hoofd op te lossen, maar deze laat jou nu in de steek, je ziet geen oplossing. Lieve worstelaar, ik voel je.

Een andere aanpak

Worstelen kost veel kracht. Het betekent letterlijk dat je je met kracht verzet tegen de tegenstander: je falende lichaam, je onprettige werkomstandigheden, je financiële situatie, of wat het dan ook is. Misschien vraagt deze situatie om een andere aanpak.

Sta je niet op een gesloten deur te bonken, terwijl er aan de zijkant van het pand een raam openstaat? Stop eens met vechten en neem wat afstand. Zou je eens kunnen voelen wat er binnenin je gebeurt als je je niet verzet, maar accepteert dat het zo is? Niet om op te geven, maar om jezelf ruimte en rust te geven.

Soms brengt een verandering een onverwacht cadeau. Het dwingt je om opnieuw te kijken en te onderzoeken, te reflecteren en te voelen. Stel jezelf eens de vraag; wat wil deze situatie mij zeggen? Hoe vervelend deze situatie ook is, je bent niet de situatie, deze gedachten en dit gevoel. Er is nog zoveel meer….

Een frisse blik

Lieve Worstelaar, ik zou willen dat je jezelf door mijn ogen kon zien. Dat je voor jezelf zou kunnen voelen wat ik voor je voel. Ik zou je gunnen dat je net zo vriendelijk voor jezelf bent als jij voor een ander bent.

Hoe het altijd heeft gewerkt, werkt niet meer. Dus die gebruiksaanwijzing mag je weggooien. Dit is een nieuw fase en het vraagt om iets anders van jou. “Stop je energie in wat voor je werkt, niet wat tegen je werkt!”

Stap eens uit je hoofd, ga voelen en deel. Mannen, deel met elkaar… Het zou je zomaar iets moois kunnen opleveren. Je bent niet alleen!

Met heel veel liefde,

Een aanmoedigende vrouw