Boosheid, een emotie die veel vrouwen lastig vinden. Ook ik heb deze ervaring. Hoe komt dat?
Hier mijn persoonlijke verhaal…

Lief zijn

Als klein meisje was ik super lief en ik werd hier enorm door gewaardeerd. Fijn, deze waardering voor een mooie kwaliteit. Maar het had ook een leer/keerzijde. Lief zijn werd mijn waarde, mijn superpower. Onbewust gebeurt er dan een heleboel. Het werd mijn overtuiging en ik ben hiernaar gaan leven.

Het werd mijn basis, rustig zijn, luisteren en niemand tot last zijn. Zo werd ik er steeds beter in om te zorgen voor een goede sfeer en het welbevinden van anderen. Die overtuiging heeft ervoor gezorgd dat ik het lastig vond om mijn eigen plek in te nemen en mijn grenzen aan te geven. Ik wilde toch lief gevonden worden? Het was immers mijn kwaliteit.

Het heeft mij lang een goed gevoel gegeven om lief te zijn voor een ander. Ik was waardevol en werd gewaardeerd. Ik kreeg er meestal veel liefde voor terug. Maar ten koste van wat?

Lief gevonden worden

Het voor een ander willen zorgen om lief gevonden te worden, maakte dat ik ‘aan het werk ging’ om onbehagen bij een ander weg te nemen en problemen voor een ander op te lossen.

Dit maakte het lastig voor me om mijn mening te geven en om me te uiten, zeker als het om boosheid ging. Boosheid en lief zijn gingen niet samen. Boosheid was donker en lief zijn licht. Dus heb ik veel boosheid onderdrukt en heb ik dit gevoeld als verdriet. Een emotie die ik wel toeliet. Ongezond, zo weet ik nu.
Boosheid is een actieve emotie en brengt je in beweging. Het is de energie die je helpt om je te uiten, je grenzen aan te geven en je plek in te nemen. Verdriet is een passieve emotie en slaat lam en trekt je naar binnen.

De les

Het mooie van bewustwording en inzicht krijgen is dat je opnieuw de kans krijgt om een keuze te maken.
Past dit nog bij mij? Werkt het voor me? Wil ik met deze overtuiging verder of is het tijd voor een nieuwe?

De overtuiging dat ik waardevol ben als ik lief ben past niet meer bij mij. Alles van mij is waardevol!
Ik omarm de mooie en de minder mooie dingen van mezelf. Ik omarm het licht en het donker. Zonder elkaar zouden ze niet bestaan. Ze maken mij tot wie ik ben.

In alle emoties zitten lessen als je ze onderzoekt. Onder boosheid zit namelijk altijd een verlangen.
Emoties en dus ook boosheid zijn slechts boodschap brengers. Het is de energie die zorgt voor sensaties in je lichaam die je erop wijzen dat er iets gaande is. Aan welke behoefte wordt er niet voldaan? Waar mag ik naar kijken?

Lief voor mezelf

Ik ben dankbaar voor alles wat er is gebeurd. Alle lessen, alle boodschappen en alle uitdagingen… Ik ben blij met mijn ontwikkeling en groeiende bewustzijn. Met dank aan alle ademsessies en het andere innerlijk werk. Het heeft me gebracht waar ik nu ben.

Ik ben niet meer lief voor een ander als dit betekent dat ik niet liefdevol ben voor mezelf. Zo wil ik leven en dit is het voorbeeld wat ik wil geven.
Ik ben eerst en vooral, lief voor mezelf! Zo blijf ik dichtbij mezelf. De enige plek waar ik wil zijn.

In het rouwproces waar ik nu doorheen ga, heeft verdriet plaats gemaakt voor boosheid en het is oké. Ook dit gaat weer voorbij en ik laat het toe.
Wat ik heb weggedrukt, komt nu naar boven. Nu kan ik wel voelen wat ik toen niet kon. Ik hoef hierin niet te zorgen voor een ander. De ander is heel en dus instaat om voor zichzelf te zorgen. Ik heb mijn proces en gun de ander het zijne.
Wat leer ik veel op dit moment van mijn boosheid. Ik ben dankbaar!

En jij, lief mens? Mag jij boos zijn van jezelf?

Liefs, Bea