Verander wat je niet kunt accepteren, accepteer wat je niet kunt veranderen

Ik ga met de billen bloot…. 1 van mijn allergrootste ergernissen zijn pratende mensen in een stilte ruimte in de sauna.

Ik ga graag naar de sauna, heerlijk om zo te ontspannen en dat super frisse gevoel erna te ervaren. Vorige week was ik met mijn jongste dochter naar de sauna en ik geniet ervan om dit met haar te doen.

Kwebbelgeluiden

Als eerste gingen we de stoomcabine in. Er zat een aantal mensen en vanuit verschillende hoeken kwamen de kwebbelgeluiden op ons af. Mijn dochter kijkt me aan… ik kan haar gezicht nog net zien door alle stoom. Ze weet dat ik mede saunabezoekers er altijd vriendelijk op wijs dat het een stilte cabine is en tot haar verbazing zeg ik niets. Ik besluit om het dit keer anders te doen en mijn aandacht op iets anders te richten, mijn ademhaling. Steeds als mijn aandacht weer wordt getrokken door het geluid label ik het als horen en keer weer terug naar mijn adem, mijn anker….. Steeds als mijn aandacht wordt getrokken door een gedachte of oordeel hierover, label ik het als denken en keer ik weer terug naar mijn ademhaling…. Mijn dochter is verbaasd dat ik niets zeg en ik eigenlijk ook!

Grondhouding

Acceptatie is een belangrijke grondhouding bij Mindfulness en dit was een mooie gelegenheid om eens anders te kijken naar de situatie. Ik ben met mijn volledige aandacht bij de oefening als ik opeens vanuit de stoom een stem geïrriteerd hoor zeggen:” Dames wees eens even stil zeg”.
Mijn dochter en ik kijken elkaar aan en het wordt stil….. zalig!
De dames zijn niet lang meer blijven zitten, wij wel!

Wat was ik blij met de stem die het begin was van de stilte.
Door verplaatsen van de aandacht naar mijn ademhaling en het labelen van mijn gedachten en het horen, waren de geluiden veel minder aanwezig. Toch heb ik besloten dat in dit geval geldt: “ Verander wat je niet accepteren kunt”.

Zorg goed voor jezelf!